II. Erzsébet életében 1952. február 6-a hatalmas fordulópontot jelentett. Nem csak azért, mert ezen napon veszítette el édesapját, hanem mert a brit törvények értelmében trón nem állhat üresen, így ugyanezen a napon, alig 26 évesen az Egyesült Királyság uralkodója lett.

A Spektrum az évforduló tiszteletére két hétig minden estéjét a brit uralkodó családnak szenteli: bemutat sorozatokat, ismeretterjesztő filmeket az uralkodó család mindennapjairól, az életüket övező kulisszatitkokról és legnépszerűbb vagy épp legtöbbet vitatott tagjairól. A filmek közt kiemelkedik az országos premierként most először látható „II. Erzsébet: Saját szavaimmal”, amely 2020-ban készült, és a palotába bejáratos bennfenteseken segítségével, a királynő számtalan beszédén, köztük egy eddig sosem hallott magánbeszélgetésén keresztül közelebb hozza a koronát viselő asszonyt.

A Spektrum brit királyi családdal foglalkozó műsorai minden este 21:00 órakor kezdődnek.


A Windsor-ház
  

Február 06-07., 13-14., 20-21.

hétvégén 21:00

Egy izgalmas családi történet szerelemmel, árulással, válással, gyilkossággal és hatalmi harcokkal. A nézőknek olyan történeteket mutatunk be, ahol a kevés esély ellenére a győzelem a könyörtelenségnek, pragmatizmusnak és puszta szerencsének volt köszönhető.

David Starkey angol történész, rádiós- és tévés műsorvezető, a Tudor-ház nagy ismerője

 

A Windsor-ház titkai   

Február 8-12., hétköznap 21:00

ismétlés hétvégén (február 13-14. és 20-21.) 22:05

A Windsor-ház titkai bepillantást nyújt hagyományaikon keresztül a brit királyi család különleges világába és egyben a királyi palotába is. A sorozatot volt komornyikok, szakácsok és a királyi család szolgálatában álló személyek szórakoztató anekdotái, valamint történészek és királyi tudósítók beszámolói színesítik, melyek révén a királyi család egy másik, a nyilvánosság számára eddig rejtett, oldalával ismerkedhetünk meg.

Kent Gavin, a királyi család egyik fotósa

II. Erzsébet: Saját szavaimmal

Február 15., hétfő 21:00

Az erőteljes, intelligens és jelentős műsor, II. Erzsébet: Saját szavaimmal ritkán látott archív felvételeken és a palotába bejáratos bennfentesek információin keresztül tárja fel a királynő szavainak hatását: a világ vezetőivel való nyilvános és magánjellegű kapcsolataiban, a családi tragédiákat követő érzelmes beszédein keresztül az igazán személyes hangvételű karácsonyi üzenetekig. Ez a dokumentumfilm felfedi a koronát viselő asszonyt.

II. Erzsébet brit királynő

 

Diana: Saját szavaimmal  

Február 16., kedd 21:00

A Diana: Saját szavaimmal az egykori királyi hitvesből globális humanitáriussá lett nő történetét mutatja be, mindezt Diana elbeszélésében. Feltáró jellegű és ritkán látott archív felvételek mellett a műsor olyan emberek visszaemlékezéseibe is bepillantást enged, akik a legjobban ismerték őt. Közéjük tartoznak azok a nők és férfiak, akik segítettek nyilatkozatai megfogalmazásában és azok, akiket bizalmába fogadott, mint például Patrick Jephson, Diana egykori sajtószóvivője, Jenni Bond királyi tudósító és bizalmas, valamint Deborah Frank asztrológus és közeli barát.

Diana walesi hercegné (1981-1996)

 

A Windsor család a frontvonalon     

Február 17-19., hétköznap 21:00

A hadsereg és a brit királyi család közötti kapcsolat régóta tart és igazán kiemelkedő. A II. világháború csatáitól kezdve az afganisztáni frontvonalig a Windsor család öt generációja szolgált a haderőben. Megismerhetjük azokat a megpróbáltatásokat, gyötrelmeket és győzelmeket, amelyeket a királyi család tapasztalt meg, miközben az uralmuk alá tartozó országért harcoltak. A számos lenyűgöző történeten túl megismerhetjük azt az időszakot, amikor a királynő teherautó-sofőr volt, vagy Andrew herceg bátor helikoptermutatványait a Falkland-szigeteken, illetve megtudhatjuk, milyen dühös volt Harry herceg, amikor eltávolították a titkos küldetéséről, mert egy újság megírta afganisztáni pozícióját.

Henrik, Sussex hercege

 

A Windsor-ház asszonyai  

Február 13-14., 23:05 és február 27-28., 21:00

A királyi család történetét naprakészen bemutató sorozatban számos jól tájékozott történész, életrajzíró, komornyik, testőr, sajtószóvivő és újságíró szolgál érdekes információkkal a Windsor-ház asszonyainak életéről és a brit társadalomra gyakorolt hatásukról. A ritka archív felvételeket bennfentes információkat tartalmazó kommentár kíséri. A sorozatból megtudhatjuk, hogy az elmúlt évszázad során a Windsor-házba beházasodott asszonyok milyen változásokat hoztak a világ leghíresebb dinasztiájába. A mesébe illő esküvőik, botrányaik, bátorságuk, kötelességtudatuk és tragédiájuk nagy hatással voltak a nemzetre.

Penny Junor írőnő, a brit királyi családról szóló híres életrajzi könyvek szerzője

 

II. Erzsébet megkoronázása

Február 20., 23:05

Koronázásának 65. évfordulója alkalmából II. Erzsébet első alkalommal meséli el emlékeit saját, és édesapja, VI. György 1937-es koronázási ceremóniájáról. Ritkán látott felvételek és néhány felbecsülhetetlen értékű koronaékszer megtekintése közben II. Erzsébet visszaidézi a napot, amikor egyszerre került a vállára Szent Eduárd koronájának és egy olyan ország reményeinek súlya, amely éppen próbált magához térni a háború után, miközben egy nemzet várta 27 éves uralkodójától, hogy egy új korszakba vezesse. A műsor felfedezi a koronaékszerek szerepét és szimbolikus jelentését a koronázási ceremónia évszázadokra visszanyúló történetében, és úgy mutatja be ezeket a bámulatos szépségű tárgyakat, mint soha azelőtt.

II. Erzsébet brit királynő