A Duna – árral szemben

A televíziós ismeretterjesztő sorozat Európa legfontosabb folyója, a Duna teljes szakaszán kalauzolja végig a Spektrum nézőit, a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig, szemben az árral. A dokumentumfilm főszereplői mindennapi emberek nem hétköznapi történetekkel, halászok, hajósok, harcos környezetvédők vagy épp csendes szerzetesek, akik Európa kulturális értelemben is legszínesebb folyója mentén vagy magán a folyón élnek. A legfontosabb szereplő azonban maga a Duna, folyamatosan változó, kék-zöld-barna-szürke, majd fekete színeivel, minden helyzetében és szélességében. A 8 országban forgatott sorozatban a Duna kulturális sokszínűsége mellett a magyar és európai történelem néhány legdrámaibb eseménye is megjelenik a Duna mentén, Marcus Aureliustól a II. világháborúig. Ahogy a népek is az árral szemben, a Fekete-tengertől a forrás felé népesítették be Európát, úgy sorozatunk is ehhez a történelmi és kulturális irányhoz tér vissza.

A Duna – árral szemben, november 8-tól vasárnaponként 15:00 és 21:00

 

1.rész: A Duna-delta és Dobrudzsa: „Együttélés”

November 8., vasárnap 15:00 és 21:00

Tél a deltában. Pompás vörös csőrrel megáldott borzas gödények, Európa legnagyobb madarai úszkálnak a nyílt vízen a fekete kormoránok körül. Mivel ők maguk nem tudnak lemerülni, a gödények táplálékszükségletüket a kormoránoktól elcsent halakkal fedezik. Daniel Petrescu, egy helyi ornitológus vezet minket körbe. Elutazunk Sfantu Gheorghe-ra, a delta legdélibb pontjára, ahol a Fekete-tenger kezdődik, hogy meglátogassunk egy közösséget, amely a közelmúltig még a vizából szerezte a vagyonát. Ez a hal akár 100 évig is élhet, hossza elérheti a tíz métert, és ívásakor felúszik a Dunán. Sulinában találkozunk Alexeijel, a nemzetközi temető 13 éves idegenvezetőjével. Drónnal készített lenyűgöző fotókon keresztül felfedezzük a delta utolsó halászainak derűs és nehéz életét. Tulcsában, a bevándorlók és kivándorlók városában bepillantást nyerünk egy olyan város életébe, ahol mindig is képviseltette magát az egész világ. A tulcsai török nők kizárólag szerelmes dalokat énekelnek, fiatalon elhunyt férfiaknak.

 

2.rész: Tichileştitől Derventáig: „Mozgás”

November 15., vasárnap 15:00 és 21:00

Nicket egy heveder segítségével felhúzzák egy 120 méter magas ultramodern szélturbina tetejére Fântânele-Cogealac-ban, Európa legnagyobb szárazföldi szélerőműparkjában. A tetejéről kelet felé egészen a Fekete-tengerig, míg nyugat felé a folyó mentén Németországig ellát. Tichileştiben meglátogatja az utolsó európai lepratelepet. Niculițelben megkóstolja a Duna-medence különleges mikroklímájában termesztett borokat, ahová Nicolae Ceaușescu diktátor gyakran elrepült helikopterével egy kóstolóra. Cernavodában hótorlaszokon küzdi át magát, hogy találkozhasson egy idős hölggyel, aki felidézi a gyerekként a kényszermunkatáborban átélt borzasztó körülményeket, ahol az 1950-es évek elejének kemény telein politikai foglyokat kényszerítettek a Duna-csatorna kiásására. Ghindăreștiben megismerkedik a lipovánokkal, a szakállas oroszokkal, akik az oszmán Törökországban találtak menedéket a vallási üldöztetés elől, amellyel orosz hazájukban kellett szembenézniük. Derventa ortodox kolostorában Atal és Andrei atya jelentik a kapcsolatot a hit Dunája és az általuk szolgált élő közösség Dunája között. Indulás előtt a szerzetesek megkínálják frissen füstölt dunai makrélával, amit a szerzetesek saját készítésű, különleges konyakjával öblíthet le.

 

3.rész: Călărașitól a Vaskapuig: „Átalakulás”

November 22., vasárnap 15:00 és 21:00

Ebben a részben Nick felfelé utazik a folyón Bulgárián és Románián keresztül, ahol a Duna a legjobb ruháiba öltözik, hogy felkészüljön az előtte álló hegyekre, a közösségek pedig saját boldogságukat kovácsolják. Ruszében, ebben a gyönyörű, Duna menti bolgár történelmi városban Nick felfedezi a múltat és a jelent, miközben beszélgetésbe elegyedik az EU-t támogató tüntetőkkel az utcán. Két egykori rab körbe vezeti a kommunista börtönszigeten, ahol életük legborzasztóbb éveit töltötték. Mivel a sziget jelenleg is börtönként üzemel, szigorúan őrzik, hogy kívül tartsák a vírust, és belül a rabokat. A sziget az 1950-es években mintegy 15 000 férfi és női rab számára szolgált koncentrációs táborként. A régi kormány a romákat is asszimilációval fenyegette. A kalderás cigányok mindig is népük kovácsai voltak. Egy család bemutatja Nicknek a rézművességet, aki ezután belecsöppen egy fantasztikus, szerény és gyors cigány esküvőbe. Vidintől északra Bulgáriát Szerbia váltja, miközben a folyó belép a káprázatos Vaskapu-szorosba. Itt épült meg a hatalmas, elektromos áramot termelő duzzasztógát, a hullámok pedig egy egész világot maguk alá temettek: Ada Kaleh, a keleti és török kultúra képviselője eltűnt a víz alatt – tudjuk meg az egykor a varázslatos szigeten élő emberektől. A Duna víztározóvá való átalakulásának nagy nyertese a turizmus. Nick régi barátja, Doru a parton álló vendégházában látja vendégül barátját egy erőteljes ízekkel, illatokkal és színekkel teli estén.

 

4.rész: Kladovótól Vukovárig: „Háború és béke”

November 29., vasárnap 15:00 és 21:00

Ez a rész ott kezdődik, ahol az előző véget ért: a Vaskapunál, ahol a Duna utat tör magának keletre a Kárpátok, nyugatra a Balkán-hegység között. Nick egy kis csónakról felmászik Traianus táblájára, a Traianus római császár hódítása előtt tisztelgő hatalmas kő emlékműre, aki Kr. u. 103-ban aratott győzelmet a dákok felett. Az epizód háborús témája egy sor várral kezdődik. Galambócon Nick tanúja lehet, hogyan bánnak a legújabb megszállókkal, a turistákkal, és megküzd Dobrival, egy turistákat szórakoztató hagyományőrzővel. Tényleg olyan harciasok a szerbek? – teszi fel a kérdést. Zika, a ritkaságszámba menő dunai révészek egyike hajlandó elmesélni, milyen érzés egy életen át utasokat szállítani a Sztüx-folyón ebből a világból a túlvilágra. Nick felkeresi a lenyűgöző halisten szobrokat Lepinski Virben, a folyó legszebb szakaszán található neolit kori lelőhelyen, amelyet egy meglehetősen modern üvegházban őriztek meg, majd felfelé indul a hegyekbe, hogy aranyat mosson a Pek folyóban. Belgrádba érve eszébe jutnak saját komor emlékei a háborúról, 1999 tavaszáról, amikor tudósítóként dolgozott a városban a NATO-bombázás kezdetekor. Miután tesz egy kört a városban Mijoval, egy volt katonával, hogy megnézzék a NATO-bombázás által okozott károkat, találkozik Miki Vujoviccsal, egy nacionalista tévéállomás akkori igazgatójával, aki személyesen ítélte halálra Nicket, mint ellenséges tudósítót a bombázás első estéjén. „Minden ember szerb” – mondja Miki Nick nagy meglepetésére. Tehát minden háború polgárháború. Újvidéken, Szerbia második városában és a Balkán egykori rock and roll fővárosában Nick találkozik Muminnal, a Love Hunters vezető énekesével, amely 30 év elteltével is a helyi rock színtér kiemelkedő együttese. A fodrásznál találkoznak, ahol Mumin próba előtt leborotváltatja a fejét. Mesél a háború értelmetlenségéről, majd előadja „Little Suicidal” című legújabb balladáját, amit 4 éves fiának írt az iránta érzett szeretetéről.” Az epizód Horvátországban, Vukovárban ér véget, az 1991-es kegyetlen ostrom helyszínén. Nick a Duna felett repül egy Cessna típusú kisrepülőben északra, Magyarország felé Velimirrel, a Borovo Repülőklub egy tagjával, aki szintén az összecsapások veteránja.

 

5.rész: Gemenctől Budapestig: „A választás szabadsága”

December 6., vasárnap 15:00 és 21:00

A dunaszekcsői parton Nick visszaviszi a római császár, Marcus Aurelius mellszobrát a római tábor helyére, ahol megtalálták, hogy újra „láthassa a Dunát”. Átutazunk a gemenci ártéren egy furcsa tavaszon, amikor a koronavírus miatt hiányoznak a turisták. Nick találkozik egy elragadó idegenvezetővel, és az éjszakát egy családi házban tölti. Baján Nick összefut egy csapat fiatal helyi fiúval, akik parkouroznak. Ezt a vakmerő sportágat eredetileg a Francia Idegenlégió fejlesztette ki. Egy híd alatt és egy egykori téglagyár kéményén végeznek akrobatikus gyakorlatokat, valamint elmesélik, hogy mit tanít számukra ez a sport, milyen örömöket és veszélyeket rejt, és hogyan vesztette életét egyik társuk. Budapesten 2020 nyara van, és a híres Sziget fesztivált, amely rendszerint több mint 400.000 zenekedvelőt vonz Budapestre Európa minden részéről, lemondták a koronavírus miatt. Ehelyett Müller Péter Sziámi, rock zenész és a fesztivál alapítója körbe vezeti Nicket a szigeten és a zenéről mesél – arról, hogyan játszott együtt David Bowie-val és Nick Cave-vel. A sziget végében Nick uszadékfát és követ gyűjt a Bela Collective zenészeivel, segít nekik hangszereket készíteni, és részt vesz egy rögtönzött koncerten.

 

6.rész: Budapesttől Esztergomig: „A folyó hangja”

December 13., vasárnap 15:00 és 21:00

A helyszín Budapest, a kis dunai sétahajó, a Hableány katasztrófájának első évfordulóján, amely 2019 májusában süllyedt el a Margit híd alatt, miután összeütközött egy nagy utasszállító hajóval. Nick kihajózik a Dunára a magyar tűzoltókkal és a Hableány-katasztrófa mentési munkálataiban részt vevő egyik búvárral. Egy gyakorlat során Nick átélheti, milyen az, amikor kimentik a folyóból. Az Esztergom közelében álló, koreai ihletésű zen buddhista templomban Nick meditálni tanul, és a zen mester elmagyarázza a Duna spirituális szerepét a bármilyen hitű vagy nem hívő emberek életében. Nick átkel a Dunán egy víz alatti alagútban. A túloldalon, Nagymaroson, meglátogatja az elhagyatott nagymarosi gát helyszínét, és átsétál egy folyó alatti alagúton, amely az eredeti műtárgy maradványa, és amelynek a létezéséről csak kevesen tudnak. Nagymaroson találkozik a „rozmárral”, aki az év minden napján úszik a folyóban, és együtt megmártóznak – kivételesen folyásirányban – a fagyos vízben, de csak néhány száz méterig. A szlovákiai Bősön találkozik a Broz környezetvédelmi csoport tagjaival, hogy lássa, milyen pusztítást okozott a tájnak a gát – amelynek végül az eredeti Bős–Nagymaros projekthez képest csak a fele épült meg. Nick kempingezni megy a fiaival, Jackkal és Casparral a Szigetközben, arra a területre, amelyet a gátprojekt eredetileg lecsapolt, és amelyre a vizet a régi Duna-medence gondosan megtervezett gátrendszere révén mesterségesen vezették vissza. Frissen fogott fogassüllőt sütögetnek a tűzön, miközben Nick az otthon fogalmáról beszélget a fiaival.

 

Mácsai Pál, Nick Thorpe magyar hangjának gondolata a Dunáról, az emberben rejlő kíváncsiság fontosságáról és a sorozat értékéről:

 

 

7.rész: Bécstől Passauig

December 20., vasárnap 15:00 és 21:00

Ahogy Kelet- és Nyugat-Európa láthatatlan határához közeledünk, a sokszínű és gazdag kultúrájú Bécs városába érkezünk. Ennek a résznek a középpontjában az identitás áll: milyen érzés megérkezni valahová? Létezik-e valódi kötődés? Mit jelent ma osztráknak – rendőrnek, borásznak, szerzetesnek vagy természetgyógyásznak – lenni? Nick a folyami rendőrség járőrszolgálatának motorcsónakjával érkezik a városba. Hogyan irányítják az áru- és személyforgalmat ezen a nemzetközi vízi útvonalon? Mit gondolnak a napjaink Ausztriájába való bevándorlásról? Útközben találkozunk egy öreg hajóskapitánnyal, aki utazásai során mindenféle emléktárgyakat gyűjtött össze, köztük a folyóból kimentett híres hajókat. A kapitány legnagyobb büszkesége az úszó zöldséges- és gyümölcsöskertje. Amint Nick bemerészkedik a városba, találkozik két nemrégiben érkezett szír menekülttel. Anya és lánya keményen dolgoznak, hogy berendezkedjenek új hazájukban. Együtt gyakorolják a német nyelvet, és megmutatják Nicknek kedvenc Duna-parti helyeiket. Nick szeretne többet megtudni a város lakóiról, ezért különféle nemzetek ételeit kóstolja végig Bécs leghíresebb piacán, a Naschmarkton. Elkíséri Salyt és Ulrichot vásárolni, majd segít felaprítani a zöldségeket híres fermentált termékeikhez. Ezután lemennek a Duna-csatornához piknikezni, hogy megkóstolják a művüket. Rossatzban, Wachau gyönyörű völgyében a mindig nyugodt borásszal és halrajongóval, Josef Fischerrel készítünk filmet. Nick segítségével visszaengedik a dunai galócát a folyóba. Ottensheimben járunk, a napsütésben oszlani kezd a reggeli köd. A hajnali kompjáraton seregnyi diák utazik az első tanítani napon, de Refik kapitány helyet szorít Nick számára. A kapitány menekültként érkezett Ausztriába a boszniai háború idején. Nick Felső-Ausztria hegyein felkapaszkodva gyógynövényeket gyűjt és készít elő Valerie-vel. A fiatal nő a nagymamája hagyományait és receptjeit követi. Ezután az ír mártír, Szent Kálmán nyomát követjük egészen a Melki Apátságig, ahol az epizód véget ér. Mielőtt Bernadett megmutatja az ősi könyvtárat, Martin atya mesél a barokk dicsőségéről és a hit erényeiről.

 

8.rész: Passautól Donaueschingenig

December 27., vasárnap 15:00 és 21:00

A sorozat utolsó része azt az átmenetet mutatja be, ahogyan Európa a múltból a jövő felé halad. Passau történelmi városában Nick tudomást szerez egy diákcsoportról, akik eltökélték, hogy felhívják az emberek figyelmét a hagyományos bajor népzenében élő szexizmusra. A vezetőjük, Corinna körbevezeti Nicket a városban, miközben a hagyományok iránti szeretetét, illetve az ezzel kapcsolatos problémáit fejtegeti. Nick a Duna, Inn és Ilz folyók találkozásától a folyó mentén feljut a hegyekbe, ahol találkozik egy hagyományőrző kovácsmesterrel, Stefan Simmettel. Kezei között a kovácstűzhely forróságában acél tokhal ölt formát: amulett az útra. Az acéltól a csiszolt krómig – egy német bálvány. Ingolstadtban Nick meglátogatja az egyik legrégebbi német autógyár, az Audi „Szent Csarnokait”. Thomas Frankkal, az „Audi Hagyomány” megteremtőjével az után nyomoznak, hol gyökerezhet a német lélekben a motorok és karosszériák iránti szeretet. Tovább haladva a folyón felfelé Walhalla, a híres németek emlékére emelt Dicsőség Csarnokának hatalmas építménye tekint le a Dunára. Itt, Konrad Adenauer és Sophie Scholl fehér márvány mellszobrának társaságában Nick arra kíváncsi, hogy mit jelent ma németnek lenni. Egy igazi dunai svábbal, Julius Lebhafttal indul a válasz keresésére, aki szabadon választhat ősei különböző dunai létformái közül. Bár Julius inkább egyszerű embernek és álmodozónak tartja magát. Jojo, Julius veje olyan tizenéves menedékkérőkkel zenél együtt, akik egyedül utaztak Németországba, és most egy hajszálon múlik a jövőjük. Négyük közül valószínűleg csak egy maradhat az országban. Nick egy rap szám és videóklip néhány sorával segíti ki őket. Az út utolsó szakaszán Nick a Duna kelheimi festői szurdokán hajózik Renate-val, a kevés női kapitány egyikével azon a hajón, amelyről a nevét kapta. Nick Ulmban egy SUP-on imbolyog felfelé a folyón, majd megmássza a világ legmagasabb templomtornyához vezető közel ezer lépcsőfokot. Hosszú utazásának utolsó állomásán, a Fekete-erdőben Peter Eich meditációs központjában tölt el egy éjszakát, mielőtt megérkezne a forráshoz. A hegyekből, ahol a Duna ered, a távolban Franciaország és egy másik folyó, a Rajna felé tekint. Utazásának végpontjához egy szivárvány vezeti el Nicket. De minden vég egyben egy új kezdet is. Pontosan ott, ahol a Duna forrása a felszínre tör, Nick összefut Michaellel, aki éppen akkor indul a Fekete-tengerhez, lefelé a Duna mentén.