Hírek

Már lehet nevezni a 2016-os gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra!

2016.01.11. - 2016. május 18-22. között immár második alkalommal kerül megrendezésre a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál.

A 2016-os év kiemelt témája „A Víz, a vizes élőhelyek védelme”! A Fesztivál szervezői 2016-ra két filmszemlét hirdetnek meg, a Nemzetközi Filmszemlét és a Kárpát-medencei Filmszemlét. A Fesztiválon 9 szekció díj és 5 kiemelt díj (Fesztivál fődíj, a legjobb „Víz, vizes élőhely védelmi” filmalkotás díja, Rockenbauer-emlékdíj, Kárpát-medencei külhoni magyar alkotó díja, Legjobb fiatal alkotó díja) kerül átadásra. A Fesztivál szervezőinek célja, hogy a Filmszemlék által minél több, a természet, természetvédelem, környezetvédelem és tudomány területén tevékenykedő tehetséges alkotót bemutassanak és inspiráljanak. A Fesztivál fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

2015-ben 42 országból 424 film és több ezer látogató érkezett Gödöllőre! A szervezők 2016-ban 5 napon keresztül ingyenes vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és sokszínű környezet- és természetvédelmi programokkal, előadásokkal és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.

A nevezés elindult!

Részletek:

Két filmszemlére nevezhetnek az alkotók.

I.                   Nemzetközi Filmszemle kategóriái:

a.       Természetfilmek (természeti értékeinket, tájainkat és a változásukat bemutató filmek)

b.      Természetvédelmi és környezetvédelemi dokumentumfilmek (a biológiai sokféleséget, a klímaváltozás hatásait, az embert, aki megóvja, és aki együtt él a természettel bemutató alkotások)                                                     

i.     televíziós produkciók/független filmek

                                                            ii.     rövidfilmek, internetes videók, független kisfilmek

c.       Tudomány és természet (ismeretterjesztő dokumentumfilmek, a tudomány szerepe a természeti értékek megóvásában, az ember alkalmazkodásában, természet adta lehetőségek, ötletek a tudósok számára)

d.      Útifilmek és expedíciós filmek (a kaland, amit látni kell, mert nem öncélú, “ismerd meg a világod” dokumentumfilmek)

e.       Rajzfilmek (animációs filmek természetvédelem – környezetvédelem - ökológiai lábnyom témakörben)

f.       Vadászat, halászat-horgászat (egy külön zsűri által bírált szekció, a vadász és halász ember tevékenysége, a természet és az ember kapcsolata)
 

II.                Kárpát-medencei Filmszemle, mely a Kárpát-medence természeti illetve kulturális értékeit bemutató alkotások szemléje

a.       természeti értékeink (természetfilm, a Kárpát-medence egy különleges klimatikus és geológiai helye Európának, amely rengeteg kincset, értéket rejt)

b.      vidéki élet, hagyományok (a Kárpát-medencei népek hagyományai, örökségei fontos részét képezik az itt élők kulturális örökségének)

A nevezéssel kapcsolatban bővebb információ a Fesztivál hivatalos weboldalán, a www.godollofilmfest.com oldalon található! A nevezés 2016. február 29-én zárul!