Hírek

Ember versus állat

2014.11.28. - Ki fut gyorsabban, az ember vagy a kutya? Tudunk akkorát ugrani mint egy macska? A Brutális biológia első adásában az emberi és az állati képességeket hasonlítja össze a biológus szakértő, Dr. Szerényi Gábor.

A brutálisan jól magyarázó tanár úr korábban a közszolgálati televízió Repeta és Testi Mesék című műsorainak állandó szereplője volt, valamint több sikeres tankönyv szerzője. A számtalan természetvédelmi tábor szervezése mellett ő dolgozta ki a nyolcosztályos gimnáziumok biológia-tantervét.

A műsorvezető Vályi Istvánt rögtön harkállyá változtatja, hogy választ kapjunk a kérdésre: miért nem kap agyrázkódást a nagy fakopáncs miközben püföli a fát?

A mozgás témakörét körbejárva először betekintést nyerünk egy frissen felboncolt földigiliszta belsejébe, majd nem hétköznapi módon kerül sor a csontok erejének tesztelésére. A frissen vásárolt marha lábszárcsont egy présgéppel kerül igen közeli kapcsolatba: vajon mennyi terhet bír el a csont? Akár több tonnát is?

A földigilisztánál még nem, de a csontoknál máris elérkezett a pillanat, amikor Pista megállapítja: „nemcsak brutális a biológia, hanem undorító is!” Mire Szerényi tanár úr csak ennyit mond:

„Különben nem tudnánk közelebb jutni a tudomány rejtelmeihez!”

Ráadásul az izgalmak csak fokozódnak, megrendezésre kerül egy sprinter és egy border collie futóversenye, 8 méter magasra kilőnek egy ninja lányt, megtudhatjuk, hogyan zuhan le egy macska a négyméteres műugró toronyból valamint azt, hogy az ötméteres magasságból lezuhanó ember vajon képes-e a talpára érkezni?

Brutális biológia november 29, 16:00

 

Az adás legjobb pillanatai:

Pista a harkályember

Csontroppantó

A macskanő létezik és hatalmasat tud ugrani

A macskanő mindig a talpára esik