Hírek

A CIA korábban titkos aktáiról mutat be sorozatot a Spektrum

2014.07.09. - Vadonatúj, tízrészes sorozat vetítését kezdi a Spektrum, „CIA: Titkosítás feloldva” címmel. Nyilvánosságra kerültek ugyanis az amerikai hírszerzés korábban titkos műveletei, s az ebből 2013 őszén készült sorozat hazánkban először látható, a Spektrum "Történelem tízkor" blokkjának részeként.

Modern kori történelmünk legnagyobb érdeklődést kiváltó eseményeinek valódi hátterét csak most ismerhetjük meg. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábban titkosítás alatt lévő dokumentumait feloldották, a legdrámaibb akciókból pedig elkészült egy tízrészes sorozat. Ebben végre megismerhetjük a megdöbbentő igazságot a korábban a legszigorúbb titkosítás mellett végrehajtott olyan akciókról, mint a Fidel Castro elleni kém-hadművelet, Che Guevara elfogása, vagy a 15 évig tartó hajsza a világ legkeresettebb bűnözője, Oszama Bin Laden után. 

A filmekben megszólalnak CIA szakértők, akcióban részt vett ügynök beszámolóját és visszaemlékezését is megismerhetjük az újrajátszott jelenetek és az archív felvételek mellett.

A sorozat első része az Égi egyensúly elnevezésű titkos küldetésről szól. Amikor Nairobiban az Al Kaida bombamerényletet hajtott végre két amerikai követség ellen, a hírszerzés feladatául kapta, hogy likvidálja a két legveszélyesebb afrikai terroristát. A CIA egy legendás ügynökét, későbbi igazgatóját küldi bevetésre: John Bennett-et, akinek abban az országban kellett végrehajtania az akciót, ahol fillérekért elárulnak bárkit. 

Korábban több mozifilm is készült túsztörténet, hajtóvadászat témában, ilyen volt a „Sólyom végveszélyben”, az „Argo-akció” és „A Bin Laden hajsza” című filmek. Ám a Spektrum sorozata most a történetek mögötti teljes valóságot tárja a nézők elé, a CIA nyilvánosságra hozott aktáin keresztül. 

„CIA: Titkosítás feloldva”
Bemutató: július 12., este 22:00 óra
További részek: szombaton és vasárnap, este 22:00