Hírek

River Cottage – Mentsük meg a tengereket!

2014.01.21. - Tudták, hogy a Föld óceánjainak kétharmada túlhalászott? Hogy sok tengeri emlős a kihalás szélén áll, mert alap táplálékukat, a világítórákot az emberiség ételszínezékként hasznosítja? Hogy a garnélarák farmok felépítése a mangrove erdők kipusztításával jár együtt? Hugh Fearnley-Whittingstall, a River Cottage alapítója az óceánok élővilágáért és a fenntartható halászatért kampányol új műsorában, a Spektrumon.

A „Mentsük meg a tengereket!” című sorozat friss, 2013-ban készült évadában Hugh világkörüli útra indul, hogy bebizonyítsa: radikális változtatásokra van szükség a Föld halállományának védelmében. Elutazik a Fülöp-szigetekre, ahol napjainkban is gyakran halásznak dinamittal, felfedezi az Antarktisz csodálatos élővilágát, amely egyre inkább ki van szolgáltatva az új generációs halászhajóknak. Dél-Afrika partjainál a kalózokkal és az illegális halászattal veszi fel a harcot, Thaiföld felé hajózva rádöbben: a királyrákok halászata során gyakran a zsákmány 90%-át teszik ki a teknősök, cápák, csikóhalak, amiket a halászok nem hasznosítanak, visszadobják az óceánba – holtan.
 

Hugh Fearnley-Whittingstall célja a sorozattal és a hozzá kapcsolódó kampánnyal, hogy felhívja a figyelmet a pazarló halászati politikára. Hugh 2013 decemberében óriási sikert ért el: kampányának köszönhetően az Európai Parlament új, fenntarthatóbb halászati törvényt fogadott el.
 

A „River Cottage - Én a halakkal vagyok - Mentsük meg a tengereket!” című sorozatot január 18-tól, hétvégente 12 órától sugározza a Spektrum.