Hírek

Mennyi a Bacon számod? Kisvilág az internet? Hogyan kapunk minderre választ?

2013.11.04. - A Behálózva egyik házigazdája a hálózatkutatás nagymestere és nemzetközi szaktekintélye, az erdélyi születésű Barabási Albert-László. A professzor kalauzolja végig a Spektrum nézőit a hálózatelmélethez kapcsolódó legizgalmasabb területeken, mint például a terrorizmus titkos hálózatai, az emberi test sejthálózata, vagy épp egy munkahelyen fennálló hálózatrendszerek összetettsége.

A hálózatok létrejöttének, összekapcsolódásának szemléltetésére jó példa a „Bacon mutató”, amely a „Hat lépés távolság”- elmélet egyik változata. A mutatót egy Kevin Bacon film hatására alkották meg pennsylvaniai diákok, hogy bebizonyítsák, a színészt bármelyik hollywoodi sztárral össze lehet kapcsolni. Az elmélet megtetszett néhány informatikusnak, akik egy weblapon fejlesztették tovább az ötletet, amely ezredmásodpercek alatt megmutatja a keresőbe beírt hollywoodi filmcsillagok egymással való kapcsolatait. A „Bacon mutató” segítségével így pillanatok alatt megtudható, hogy ki, hány lépésre van Kevin Bacontől, és így rajta keresztül bárki mástól, aki hozzá köthető, vagy akihez rajta keresztül lehet eljutni.

Mindez az Összekötőknek is köszönhető, akik nemcsak a filmes világban, hanem mindannyiunk életében jelen vannak. Ők azok az emberek, akik egyidejűleg több csoportban is fontos szerepet töltenek be, így sokféle hálózat szálai futnak be hozzájuk. Tőlük válnak a hálózatok kisvilággá, ami azt jelenti, hogy a hálózat részei hatékonyan és szorosan működnek együtt egymással, komoly szervezettséggel a tagok között. Barabási és csapata a kisvilág elméletet az egyik legnagyobb és legizgalmasabb hálózat, az internet világában kutatta, amely döbbenetes és váratlan eredményt hozott.

Az adás legérdekesebb pillanatai:

A hálózatkutatás nagymestere

Mennyi a Bacon mutatód?

A világháló kisvilág vagy már széteső?