Hírek

Barabás Albert-László köszönti a Spektrum nézőit

2013.10.31. - A Spektrum új, saját gyártásban készített sorozata, a Behálózva a világ jelenlegi legmodernebb, leginkább az érdeklődés középpontjában levő tudományának ered a nyomába: a hálózatelméletnek. A Spektrum büszke rá, hogy a november 2-án, 16 órakor induló műsorhoz megnyerte a terület egyik legkomolyabb szaktekintélyét, a bostoni Northeastern Egyetemen tanító, a Harvardon kutatócsoportot vezető Barabási Albert-Lászlót.

Barabási a komplex hálózatok elméletének területét vizsgálja, eredményei kimagasló jelentőségűek. Kutatásai megerősítik a világfalu elméletet, illetve a hatlépésnyi távolság törvényét is. Ő és kutatócsoportja a web „méretét" is meghatározta, e szerint átlagosan 19 kattintásra vagyunk a jelenleg fellelhető bármely internetes oldaltól. Nagy sikerű, a műsorral azonos című könyve hatalmas szakmai és olvasói siker, Barack Obama amerikai elnök választási kampányában a stábtagok kötelező olvasmánya volt.

A professzortól a nézők első kézből tudhatják meg, miért vagyunk egy születő tudományos forradalom részesei, és miért változtatja meg a modern kori hálózatelmélet mindazt, amit eddig tudtunk a világról