Hírek

A sebességről érthetően

2013.10.08. - Brutális áttörések és egy különleges állapothatározó a Spektrum új sorozatának első adásában!

Mekkora erő szükséges ahhoz, hogy a pingpong labda áttörjön egy üvegfalat? A kísérlet megfelelő szemléltetéséhez a Brutális Fizika csapata Gál Gyula válogatott kézilabdázót, Európa egyik legerősebben dobó emberét hívta segítségül. Gyulának többszöri próbálkozás után végül a saját fegyveréhez, a kézilabdához kellett nyúlnia, Hartlein Károly és demonstrátora, Sándor azonban a vákuumos pingponglabda segítségével valósággal szétrobbantották az üvegfalat. A kísérlethez tartozó werk videóból ráadásul az is kiderül, mekkora csőtorkolati energiával bír a kilövő szerkezet, és ez alapján mennyire számít lőfegyvernek az üstökösként süvítő pingpong labda.

 

Az erő mellett a sebesség is látványos dolgokra képes, ezt bizonyítja az a gázzal kilőtt, szélsebesen száguldó ceruza, ami egy szempillantás alatt fúr lyukat a deszkafalba, és csak a fal állítja meg.

 

A Brutális Fizikában a látványos és izgalmas fizikai kísérletek mellett azonban különleges anyagokkal is találkozhatunk. A szilanol végű poli di metil sziloxán oligomer néven ismert, a gyurmára emlékeztető anyagot a fizikusok állapothatározóként használják a kísérletek során, Vályi István újságírót ellenben leginkább a fantasy és akciófilmek főgonoszára emlékezteti. A különleges, kék színű anyag pillanatok alatt változtatja halmazállapotát, így alakul folyékonyból öntöttvas szilárdságúvá és törhetően keménnyé, de akár lyukat is lehet rá fújni, hogy aztán több méter hosszúságúra kinyúljon, vagy éppen gumilabdaként pattogjon.

Az adás legérdekesebb pillanatai:

Száguldó patronrakéta a Brutális Fizikában

Mivel lehet ablakot törni?

Be lehet törni az ablakot egy pingponglabdával?

Még a ceruzát is átlövi a fán

Ami az adásból kimaradt:

Fegyver-e a vákuumos pingponglabda kilövő?

Na de mi az a gyurmalin?